torsdag 31 december 2015

2015, tack och hej!

Så var 2015 slut och bör väl sammanfattas på något sätt. Jag brukar göra det med personliga listor där jag presenterar vad som varit mina favoriter av exempelvis film, musik, händelser och dagar. Det ska jag göra den här gången också men innan det bör jag väl säga några väl valda ord om vad jag tycker om året som har gått.

2015 måste jag, för att kunna stå ut med mig själv, kalla för mitt stora sabbatsår. Jag har i princip inte gjort något under dessa 365 dagar vilket ibland får mig att rysa när jag tänker på det. Men jag anser väl också att man kan unna sig åtminstone 2-3 sådana år av sitt liv där man bara slöar och inte gör något, medan man i bakgrunden faktiskt funderar på vad man vill ha ut av sitt liv. Dessvärre har jag inte kommit fram till det än så risken finns att den här passiviteten fortsätter en bit in på 2016. Jag har dock för avsikt att vara betydligt mer aktiv och utvecklande under kommande år. Bland annat SKA jag ut och röra på mig mer (vilket miljontals andra människor har som nyårslöfte, jag vet).

2015 har också varit ett lugnt och skönt år i bubblan tillsammans med Caroline. En bubbla som dock är väldigt dyr och hänsynslös. Dyr för vår hårt belastade ekonomi, då vi förstås vill ha mysigt i bubblan med diverse tekniska prylar, filmer och spel, samt hänsynslös då den stänger ute människor och händelser man kanske inte hade för avsikt att utesluta. 2015 var året då jag och Caroline blev medlemmar och som smått engagerade oss i föreningen Funkibator. En plats där vi hade kunnat aktivera oss till tusen. Nu har det dock runnit ut i sanden nästan helt på grund av den enorma passivitet och slöhet som legat som en slöja över hela året. Funkibator är bara ett av flera exempel.

Vad jag dock har brunnit en del för (eller åtminstone försökt) är det politiska läget i världen. 2015 var året då jag blev medlem i "FI", som ett resultat av att dagligen vandra på gränsen till galenskap när jag satt och läste politiska kommentarer på Facebook. Den fullständiga idioti som pågår inne i huvudet hos en stor del av vår befolkning (som vill rösta på ett parti med fascistideologi) gör mig ibland vansinnig. Det skapade en vilja att engagera sig och ta ställning, men mycket mer än så har jag inte gjort förutom att ha skrivit en och annan motkommentar, samt vara med på ett möte där ståndpunkten var att välkomna flyktingar, och slutligen skänka pengar till hjälporganisationer, givetvis. 2015 har varit ett mörkt skitår ur globalt perspektiv. Visst minskar brottsligheten men den extrema högern växer sig stark på många håll och flyktingkrisen är enorm. Man blir rädd varje gång man hör nyheterna.

Visst har jag väl haft några personliga motgångar också. Tandläkaren har suckat över alla min hål i tänderna, biblioteksprogrammet (som jag började på hösten 2014) gick åt skogen, skrivandet har varit näst-intill obefintligt, inkomsten gick i botten när CSN saknade poäng inför de nya kurserna, sommaren var kass, jag har fått diverse utslag som är sinnessjukt envisa och vikten har gått upp, upp, upp.

Men det har som sagt även varit ett lugnt och skönt år på det privata planet. Caroline och jag har fått jättemycket tid för varandra, vilket är få förunnat har jag en känsla av. Vi har haft tillfälle att göra mycket kul tillsammans, framför allt fredagsspecialen som verkligen har präglat det här året. Vi har varit på ett antal resor, vi har gått på grillfester, träffat nya människor, haft supermysiga spel/film-kvällar och nu har vi dessutom, trots många tråkiga omständigheter, fått fira en jättefin och trivsam jul tillsammans med min familj. Jag känner hopp inför 2016 och tror att det kan bli mycket bättre om vi alla bara tar i lite.

Så det var det jag hade att säga om det gångna året. Nu kommer listan:

Årets låt: Muse - The Handler
Årets film: Jurassic World
Årets bok: Jan Guillous Blå stjärnan
Årets spel: Mario & Luigi. Dream Team Bros. (Inte nytt under 2015, men nytt för mig)
Årets bild: Skulle kunna vara en bild jag tog på ICA tidigt under hösten när jag kände för att ta en selfie med Caroline men en annan nyfiken själv lyckades titta fram. Det skulle också kunna vara denna som skapade likerekord för mig på Instagram (vilket absolut inte säger något ...överhuvudtaget).
Årets månad: Juni (det är nog den händelsetätaste månaden, vi reste en del och var aktiva)
Årets besvikelse: Sveriges agerande i flyktingkrisen
Årets maträtt: Tacos (svintråkigt jag vet, men det har förgyllt våra helger)
Årets tv-serie: Doctor Who (en given favorit det här året)
Årets dag: 2/7 (en underbar dag på Tivoli i Köpenhamn med flickvän)
Årets prägel: Fredagsspecialen