lördag 28 februari 2015

Spöket Nathalia

Då och då sedan vi flyttade in i Drakboet (vår lägenhet här på Segerstadsvägen) har spöket Nathalia kommit och gått om nätterna. Det är en blyg, gammal, vitklädd kvinna som trivs i ensamma mörka rum. Hon vill inte gärna störa de som bor i huset men ibland råkar hon ändå välta något eller styra lite fel så att hon hörs. Framför allt kan man höra hennes långa klänning liksom hasa sig fram över golvet. Nathalia är från andevärlden vilket gör att hennes kropp saknar tillhörighet i vår dimension. Således är hon inte heller påverkad av gravitationen utan svävar fram över golvet. Hennes besök i Drakboet brukar förekomma omkring 04:00 och 04:30 på natten, så har man inte lyckats somna innan dess får man vara beredd på att kanske få höra oavsiktliga ljud från henne. Men det är bara om man befinner sig i ett annat rum. Nathalia är alldeles för blyg för att vilja bli sedd eller hörd. Vårt tv-rum ligger vägg i vägg med sovrummet och det är otroligt lyhört mellan, så när spöket väl dyker upp i tv-rummet är det ganska enkelt att märka det.

Caroline tycker dock inte om det. Till en början tyckte hon förstås att det var underligt med alla de mystiska ljuden om nätterna, men efter att jag förklarat vem som ligger bakom vill hon inte längre höra. Hon håller för öronen eller ber mig sluta så fort jag tar Nathalias namn i munnen. Det är lite orättvist kan jag tycka. Nathalia är ju bara en oskyldig gammal dam med social fobi. Värst var det en gång när jag faktiskt lyckades se en liten skymt av spöket. Jag hade varit på toa mitt i natten och dörren till tv-rummet stod öppet. När jag kom ut från badrummet kunde jag se en liten skymt av henne, en minimal del av hennes vita klänning som fladdrade. Det räckte dock för att Caroline skulle bli livrädd och inte släppa mig under resten av natten. Numera behöver jag inte ens nämna hennes namn. Det räcker med att vi vaknar av några smällar från rummet intill och Caroline frågar: "Vad var det?", varpå jag svarar: "Det vet du." så har hon etablerat sin närvaro.

Med Nathalia i bilden har vi nu erfarenhet av tre spöken. Kalla Knut, som vi numera vet har gjort sig fri och flugit vidare, Kylskåpsspöket Atlas, med sin ständigt dåliga mage och till sist Nathalia, den blyga, fumliga, gamla damen.