lördag 22 november 2014

Intervju med Jesper Johansson

Han är mycket, Jesper Johansson. Klasskompis, författare, släktforskare, bloggare, bokslukare, biblioteks- och informationsvetenskapsstudent (puh lång ord) samt framtida bibliotekschef och eventuell revolutionär för det svenska bibliotekssystemet.

Jesper Johansson
Det har varit Kronobergs bokmässa igen. För andra året i rad har jag varit där och den här gången enbart som besökare. Förra året deltog jag som en av författarna där jag delade ut gratis ex av Lava Lady som ljudbok samt sålde Amanda Ekbergs Katrin och orättvisan på ljudbok. Under årets mässa träffade jag Jesper som fortfarande är aktuell med den egenutgivna boken Margareta Olsson - En kvinna i tiden. Förra året gjorde Mikael en intervju med Jesper där han berättade lite om sin bok och om sitt skrivande. Intervjun kan du hitta här. Nu passade jag på att göra en uppföljningsintervju där jag även gick in på författarens studier och framtidsplaner. Nedan följer hela samtalet i textform, men du kan också höra det i ljudform, om du föredrar det, genom att bläddra längst ner.

Varsågod, intervju med Jesper Johansson gjord den 22/11 2014:

B: Hej Jesper. Det har gått ett år nu med Margareta, hur har det året varit?

Jesper: Det har varit bra! Både upp och ner.

B: Margareta Olsson - En kvinna i tiden är ju en historisk roman berättad ur en fiktiv synvinkel. Skulle du säga att du är en historiker?

Jesper: Nej, det skulle jag inte säga. Jag har nämligen inte valt att det ska bli så. Historien är placerad i boken och jag beskriver delar av den men jag förutsätter att de som läser min bok redan kan vår historia. Så enligt mitt sätt att se det är det inte historiskt berättat. Därför skulle jag inte vilja kalla mig historiker riktigt än.

B: Är historiker något du siktar på då?

Jesper: Man vet aldrig.

B: Tycker du om historiska romaner?

Jesper: Jag älskar historiska romaner. Jag har alltid tyckt om Dick Harrison. Det är en rolig genre samtidigt som man lär sig saker på ett annat sätt.

B: Du har ägnat ganska mycket tid åt släktforskning. Har du släppt det helt nu?

Jesper: Nej. Det är nog snarare så att jag har återupptagit det. Det har legat vilande ett tag, men nu har jag tagit upp det igen för jag märker att jag hämtar väldigt mycket inspiration därifrån.

B: Du har tidigare berättat att du skriver på morgnarna. Är det något du har fortsatt med?

Jesper: Nu har jag ju studier att tänka på, så det har varit lite dåligt med skrivandet. Men när jag väl gör det så försöker jag se till att det blir det första jag gör på dagen. Jag strävar efter att hålla den rutinen men sen kan det hända att det sker på eftermiddagen någon gång. Men jag föredrar morgonen för annars finns risken att jag inte skriver alls under den dagen.

B: Hur går det med skrivandet just nu?

Jesper: Bra! Jag tycker att jag börjar komma igång igen och hitta mig själv. Senaste tiden har jag hållit på med en del noveller och jag hoppas att jag inom kort ska kunna påbörja nästa roman för den har legat och vilat lite. Jag har inte riktigt kunnat komma igång med den. Novellerna är snart klara och jag hoppas att det innebär att jag fortsätter skriva romaner då.

B: Du har skrivit en del noveller ja, kan du berätta lite om dem?

Jesper: Jag började skriva noveller under sommaren 2014. Det var som ett projekt inom textverkstaden på Framtid Kronoberg. Där skrev jag en novell som heter Samvetskval. Den handlar om en relation som plötsligt har tagit slut. Karaktärerna heter Pelle och Alice. Pelle älskar Alice och är beredd att göra allt för henne. Men Pelle vet inte vad han ska göra när Alice berättar att hon har träffat Olov. Sen har vi även Blodiga händer, en annan novell. Den handlar om föräldralösa Evelina som försöker bryta upp från sin tillvaro. Hon går på socialbidrag och är fast i en ond cirkel där, men vid sidan av detta har hon också en del hemligheter. Självklart vill jag inte avslöja för mycket.

Jag märker att jag jobbar mycket med identitetssökning i mina texter. Det är väldigt mycket drama i det jag skriver. Och nu håller jag på med tre noveller. En av dem heter Den inre resan som handlar om en man som har tappat minnet när han sitter på en buss och tvingas klura ut vem han är genom den här resan.

B: Vad föredrar du av noveller och romaner?

Jesper: Det är jätteroligt att skriva noveller och det är lärorikt också tycker jag för i novellerna tvingas man komma till handlingen väldigt fort. I en roman kan man, i princip, dra ut på allting och kanske vid de sista sidorna kan allting hända. I en novell går inte det på grund av bristen på utrymme, sen får man inte heller ha så många karaktärer i det formatet och sen måste man komma igång med budskapet fort. Jag tycker därför att det är lärorikt att skriva noveller. Men jag föredrar naturligtvis att skriva romaner också för att man får mer utrymme. Och även om jag hittills bara har skrivit en bok där man praktiskt taget kastas in i handlingen så tycker jag väldigt mycket om romanskrivande.

B: Du läser Biblioteks- och informationsvetenskap just nu. Vad är ditt mål med det?

Jesper: På längre sikt är målet att bli bibliotekschef, att kunna bestämma och ha inflytande över biblioteksvärlden.

B: Vad vill du med det svenska biblioteksväsendet?

Jesper: Jag tycker att vi har mycket att jobba med gällande läsförståelsen. Det finns framgångsrika projekt som är bra inom det ämnet och det är naturligtvis positivt men det behövs mer bland ungdomar. Jag vill titta på organisationen, hur vi ska sköta den och finansiera den, i stora drag. Sen vore det intressant att få en lösning med relationen tryckt bok och e-bok och hur vi ska göra där. Jag är lite emot e-böcker just idag. Framför allt är det en kostnadsfråga. Det är dyrt för biblioteken eftersom de måste betala för varje nerladdning som låntagaren gör. Det är ingen engångskostnad.

Så ser ambitionerna ut tillsvidare, sen är jag inte helt säker på hur jag vill göra. Jag har tappat motivationen lite med tanke på hur min utbildning har varit så här långt.

B: Är det viktigt att folkbiblioteken bevaras som de är eller är bör de fokusera på teknisk utveckling, exempelvis det här med e-böckerna?

Jesper: Jag tycker båda delarna är viktiga. Det är varken bra att fastna i det gamla eller att oavbrutet vara framåtsträvande och hela tiden fokusera på effektivitet. I Värnamo till exempel har man satsat stora pengar på att ha den senaste tekniken och självbetjäningen. Men samtidigt har man tappat den personliga kontakten med bibliotekarierna. Bibliotekarien ska ju ändå vara den som man vänder sig till om man har frågor. Det är ett viktigt möte inom institutionen. Jag önskar att bibliotekarierna återerövrar sitt yrke och att referenssamtalen fortsätter att bli aktuella.

B: Slutligen, tillbaka till Margareta. När du ser tillbaka på den nu, är du nöjd eller är det något som du hade velat ha annorlunda?

Jesper: Jag känner att jag hade velat jobba lite mer med Margareta, men jag har helt enkelt fått släppa det, gå vidare och tänka nytt. Det är ingen idé, tycker jag, att sitta och säga att jag hade kunnat gjort annorlunda. Jag är ändå stolt över att det är min första bok, så jag är nöjd som jag är.

B: När kommer uppföljaren?

Jesper: Även om jag mycket väl vet att ni vill det så kommer ingen egentlig uppföljare. Snarare en fristående roman. Ni som har läst Margareta Olsson - En kvinna i tiden kommer gott och väl förstå varför det inte kan bli någon regelrätt uppföljare. Det är lite det som är hemligheten med det här.

Den fristående romanen kommer handla om en kvinna som hittas mördad på en garageuppfart. Hennes pojkvän hittar henne. Han anar att det är självmord men de är inte säkra. Då börjar han göra något förbjudet, nämligen läsa hennes dagböcker för att luska fram sanningen. Med andra ord handlar det till stora delar om hennes liv baserat på hennes dagböcker. Det dock kommer inte vara i dagboksform, även om det var tanken från början. I stället blir det som en vanlig fiktiv roman, fast utifrån hennes dagbok sett.

B: Tack så mycket Jesper.

Jesper: Tack själv!


Intervjun i ljudform: