fredag 5 september 2014

The history of Björnidet

Mikael står inne i min nya lägenhet i januari 2009. Jag har precis fått nyckeln.
Idag lämnade jag Björnidet en gång för alla tillsammans med min flickvän Caroline. De sista smutsfläckarna tvättades bort från väggar, tak och golv, lägenheten blev inspekterad och nycklarna tillbakalämnade. Det var dock inte helt oproblematiskt för mig. 5 1/2 år sätter sina spår i huvudet och i hjärtat. Det känns som att jag har upplevt en hel del innanför de fyra väggarna. Det är helt klar en ny period av mitt liv som börjar nu, där 2009-2013 (samt lite 2014) kan räknas som den föregående perioden. Inne i Björnidet har jag under årens lopp haft två hemmabiosystem, två datorstolar, två tv-skärmar, fyra datorer (varav 2 gått i graven), mängder med affischer som gått upp och ner, hyllor som långsamt fyllts med mängder av dvd:er och sedan ersatts med blu-ray, gardiner som färgat lägenheten, mattor som tillfört och besvärat, samt en hyresgäst som trivts där inne och haft den som sitt trygga idé och sin tillflyktsort i stora stygga Växjö. Mycket har hänt sedan jag flyttade in i februari 2009. Många gäster, många tv-spelkvällar, många fylleslag, många stunder av sorg och många stunder av lycka.

Jag ska i det här blogginlägget, som en hyllning till den gamla lägenheten, lägga upp lite bilder i tidskronologisk ordning och på så sätt sammanfatta dess historia. På så vis säger jag symboliskt: Hejdå kära lägenhet och tack för den här tiden.

Januari 2009: Ett tomt Björnide. Flyttlasset från Gävle har fortfarande inte gått. Mikael och jag gör en egen privat inspektion av lägenheten.
Februari 2009: Dagen efter att flyttlasset har gått. Jag pysslar med mitt möblemang som i princip såg helt annorlunda ut på den tiden. Gula gardiner och brun soffa. Retrokänsla, menade Mikael.
Slutet av februari 2009: Gabriel Valtonen (min kusin) på besök. Det första besöket i lägenheten om man inte räknar med min familj som hjälpte till med flytten.
November 2009: Min första ommöblering. Jag flyttade sängen och skrivbordet till motsatt sida.
Januari 2010: mamma på besök. Jag har precis lärt mig kortspelet "500". Det senaste möblemanget syns i bakgrunden.
Maj 2010: Jag har skaffat tv och saker och ting har hänt på väggarna, minst sagt.
Juni 2010: Återigen nytt möblemang och dessutom nytt "hemmabiosystem" vilket syns på de två höga högtalarna vid sidorna av tv:n. Mikael tittar på King Kong.
December 2010: Jag tvingas möblera om igen då ett av elementen slutat fungera och jag behövde kunna använda det andra vilket tvingade mig att flytta sängen. Morgonrocken och mössan var på grund av kylan förstås.
Mars 2011: Möblemanget är likt det jag hade den sista tiden i Björnidet.
Juli 2011: Mamma på besök och har spillt kaffe. Nytt möblemang som påminner om det första med skillnaden att skrivbordet, bordet och soffan står på motsatt sida.
Sent i november 2011: Min första julutsmyckning i lägenheten. Den var inte så fantasifull direkt.
Januari 2012: Jag framför ett nytt hemmabiosystem och ny tv. Extremt dyrbara saker som jag, minus förstärkaren, har kvar än idag.
Februari 2012: mamma på besök. Sätter upp nya gardiner som ger lägenheten en helt ny karaktär. Nytt möblemang igen förresten. 
Juli 2012: mamma, Kristoffer och Sara på besök. De två sistnämnda för att hjälpa till med frakt av ny soffa från IKEA i Älmhult. Den bruna, slitna, nerfisna soffan skulle kastas ut en gång för alla.
Februari 2013: mamma på besök igen. Sitter i nya soffan och tittar på Titanic i 3D.
Slutet av februari 2013: äntligen har den stora tv:n fått en tv-bänk från IKEA.
April 2013: Katten Tassen har börjat känna sig hemma i min lägenhet och väljer här att ta en tupplur i datorstolen.
Augusti 2013: En suddig bild på Carolines första besök i Björnidet. Hon vågade inte sätta sig någonstans då Mikael blockerade hela soffan och fåtöljen var ockuperad av min ryggsäck.
December 2013: Mitt julpynt har fått lite mer "stil" sedan 2011.
Januari 2014: Kärleken slår upp sin port och släpper in Caroline som från och med här inte lämnar lägenheten. Efter 5 år får jag permanent sällskap och Caroline får allt eftersom tiden går både nyckel och en plats på hyreskontraktet.
April 2014: Mamma på besök. Det är sig inte riktig likt längre.
Maj 2014: Nytt bord och ny datorstol berikar lägenheten. Caroline ser även till att föra in en splitterny förstärkare och ett Nintendo Wii U.
Augusti 2014: Caroline sover den sista morgonen i den hoppackade lägenheten. Om några timmar ska flyttlasset gå, med bland annat dubbelsängen som står till höger.
September 2014: Caroline städar skåpen i ett tomt Björnidé som gjort sitt för denne hyresgäst.