lördag 15 februari 2014

Intervju med Astrid Ahlberg

Här följer en intervju med författaren och den tillika mycket goda vännen Astrid Ahlberg som jag lärde känna på skrivarkursen för snart ett år sedan. Jag har läst hennes debutroman Porten vilken jag tycket väldigt mycket om, men det finns en del saker jag fortfarande är nyfiken på. Förhoppningsvis får både ni och jag svar på det mesta angående hennes författarskap i följande text:


Berätta lite kortfattat om dig själv, vem är du?
Ja den frågan kan man ju se som filosofisk… Och i så fall saknar jag nog svar. Men rent praktiskt: Är en tjej i den gyllene åldern (snart 60) som för några år sedan upptäckte hur fantastiskt det är att själv skriva den typ av böcker jag så gärna läser! Nämligen fantasy … Annars är jag distriktsveterinär till yrket (tidigare med kor som huvudintresse), men har nu gått ner i tid på grund av slitna leder. Ägnar mig mest åt Fiskhälsan (odlad fisk) och diverse administrativa uppgifter (datorjobb).
Bor i eget hus utanför Växjö med tre barn (Caroline, Miriam, Mattias) varav två flugit iväg, två hundar, två katter, otaliga akvariefiskar och stor trädgård som jag numera försummar. Maken sjukpensionerad fd smådjursveterinär.
Största intressen: att skriva, läsa och gå långa skogspromenader med hundarna och musik i öronen från min älskade iPod. Genesis (Phil Collins) och Eagles mina nuvarande favoriter.

Varför började du skriva?
Fanns nog flera anledningar. Att jag tvingades gå ner i arbetstid gav mig utrymme/tiden. Tyckte livet var lite tungt och fantasilöst och detta blev en härlig verklighetsflykt som fungerade annorlunda och effektivare än ren läsning. Min bror hade gett ut en bok han skrivit själv – kunde han skriva så kunde väl jag.
Jag kan nog hitta på fler orsaker men det är svårt att veta vilka som är efterkonstruktioner.

Vad skulle du säga är din starkaste egenskap i ditt skrivande? Alltså vilken del i prosan hanterar du bäst? Dialog, miljöbeskrivning, personbeskrivning, situation etc...
Oh så svårt … Men intressant fråga jag gärna vill veta svaret på själv. Kan man över huvud taget avgöra det själv, rent objektivt? Får försöka …
Jag tycker det är mycket givande att beskriva möten mellan människor, dels i dialoger, dels i hur de reagerar på varandra, missförstår kanske, lär känna varandra på gott och ont. Alltså inte då bara personer som dras till varandra, utan även motsatsen. Har en förhörsscen till exempel som var mycket intressant att skriva … I detta ingår hur de olika karaktärerna tänker, vilket gör att jag inte trivs med att skriva i jag-form.
Eftersom detta roar mig mest hoppas jag det också är vad jag är duktigast på. Miljöbeskrivning tycker jag är lite knepigt, men en läsare fastnade för just det i min bok … Situation? Handling alltså antar jag. Tror att den kan bli lidande ibland av att jag fastnar just i personmötena.
Min största förmåga är tydligen att utförligt beskriva vad folk äter …

Berätta lite kortfattat om dina böcker.
Mina böcker … Egentligen är det i dagsläget bara en bok, Porten. Det är första delen i en serie som jag inte vet hur lång den ska bli. Del 2 och 3 är färdigskrivna, fyran påbörjad, men dessutom har jag två (!) fristående på gång. Vilket är min dotter Miriams ”fel”, då hon förra året föreslog att jag skulle avbryta serien till förmån för just ett fristående bokmanus. Efter det började jag på en helt ny i samband med att jag gav mig på Nanowrimo i november.

Porten handlar om en helt vanlig tjej, Miranda, som är djurskötare på sina föräldrars mjölkgård men tvekar om vad hon vill ägna sig åt i framtiden. Föga anar hon vad som väntar … Efter diverse förvecklingar, som man brukar skriva, hamnar hon i en annan, parallell verklighet eller i en annan värld, om man föredrar det synsättet. Här möter hon inga trollkarlar eller drakar utan rätt normala människor, vilka har helt annorlunda värderingar och livsvillkor än hon är van vid. En viktig karaktär är Miro, som tidigt hamnar på kollisionskurs med Miranda. Han är nog min favorit egentligen …

Du beskriver din blogg som "mitt fantasyprojekt". När blev du intresserad av fantasy? Vad är det sprunget ur?
Jag är klart påverkad av C.S. Lewis’ Narnia-serie, vilken mamma läste för oss syskon när jag var barn och sedan jag för våra egna barn. Ni vet, barnen som gick in i en garderob full med mjuka pälsar och hamnade i en vinterskog med stickiga barrträd …
Tanken att något helt omöjligt skulle kunna hända i vår så torftigt moderna och fantasilösa verklighet fascinerar och lockar mig. Att beskriva detta så det verkar trovärdigt är en utmaning!
Sagan om ringen och Harry Potter är andra favoriter, men det finns även många modernare fantasyböcker som påverkat mitt intresse för denna genre. Inte minst egenutgivna svenska som till exempel Caroline Hurtigs Ödesgudinnans val och Annah Nozlins serie Ekens dotter. (Båda dessa har jag recenserat på min blogg). Undrentides förlag har också flera bra, svenska fantasy som jag varmt rekommenderar.

Vad är ditt mål? Hur långt vill du nå med ditt skrivande?
Mitt mål? Är ju för gammal för att svara att jag vill bli en känd författare när jag blir stor … Från första början hade jag ett litet hopp om att kunna försörja mig på det, eftersom jag vantrivdes i mitt yrke då ledproblemen alltmer försvårade arbetet. Numera tycker jag bara att det vore roligt att ha ekonomisk möjlighet att ge ut det jag skriver, i först hand del 2 och 3 och kanske åtminstone den ena av mina fristående. Eftersom jag är så föga road av marknadsföring och inte orkar skicka manus till en rad förlag, så kommer jag aldrig ha ens chansen att nå ut till en större läsekrets. Och varför vill jag då över huvud taget trycka det jag skriver? Tja, är till stora delar beroende på tjat från min syster och familjen … Men visst är det roligt att få gensvar: kommentarer och kritik (obs bara positiv och konstruktiv förstås).

Något du vill tillägga?
Något som gett mig oerhört mycket är att diskutera skrivandet med likasinnade som till exempel bloggens ägare Björn och övriga i vår bokskrivarcirkel. Jag vill även starkt rekommendera föreningen Egenutgivarna, på vars medlemssida på Facebook man kan få massor av råd och stöd. Slutligen vill jag tacka dig Björn både för att jag här fått skriva om mig själv och för att du gav mig rådet att starta en egen blogg, vilket är en rolig syssla vid sidan av skrivandet, förutom ett sätt att nå ut med Porten.Avslutningsvis vill jag också passa på att göra er uppmärksamma på Carolines senaste blogginlägg som handlar om när vi blev tillsammans. Båda var vi rädda och osäkra och genom denna lilla berättelse får ni kanske en liten inblick i varför. Givetvis borde jag också skriva om det hela från min synvinkel, men det får bli ett senare tillfälle när Carolines tårdrypande text har smält.