onsdag 20 november 2013

Jag och dygnsrytm


Jag har alltid varit en nattuggla. Åtminstone sen jag blev tonåring, eller åtminstone sen jag började jobba (och sedermera slutade) som tidningsbud. Jag vet inte hur det fungerar. När alla andra blir sömniga och orkeslösa vid mörkrets intrång blir jag pigg och alert. De mesta av mina kreativa arbeten sker under de sista och första timmarna på dygnet. Ibland går det så långt att jag sitter uppe klockan 4 på natten och känner energi av obeskrivlig karaktär. Det känns som att jag kan uträtta vad som helst. Alla dörrar är öppna. Men mitt förnuft (om det nu verkligen är det) tvingar mig oftast i säng där jag sedan ändå inte får någon sömn förrän flera timmar senare. Det här är helt sjukt, det är jag medveten om. Däremot vet jag inte om jag vill ändra på det. Kanske kommer jag tvingas göra det en vacker dag. Men varje försök till vanlig dygnsrytm har misslyckats fatalt. Rekordet är en vecka ungefär.

Sägas ska också att jag har haft dessa "besvär" under delar av livet då jag har haft ett jobb att sköta. Det var inte därför jag slutade på dessa jobb dock.

Idag och de senaste dagarna har jag däremot haft normal dygnsrytm. Detta eftersom jag har haft så mycket att göra att dagarna har tvingats att fyllas ut från början till kväll. Det låter ju som ett normalt liv faktiskt. "Alla går ju upp tidigt och gör rätt för sig från morgon till kväll, varför skulle du inte göra det?", kan man fråga sig. Jag utnyttjar lika många timmar per dygn fast i en helt annan ordning. Därför skulle jag inte helt hålla med om att det är ett beteende av lathet och ansvarslöst bortkastade av tid.

Slutligen underlättar det när byggarbete pågår utanför lägenheten, vilket det gör ibland och vilket det gör just nu. Dessa startar tidigt på morgonen och lämnar mig inget annat val än att gå upp. Idag har jag pluggat både hemma och på universitetet. På universitetet satt jag med Amanda Ekberg som är i Växjö just nu och som även dyker upp på bokmässan på lördag. Efter universitetet väntade en hockeymatch där favoritlaget Lakers förlorade i straffar. Illa!

Amanda skriver på sin tunga uppsats.
Hockeyn där Växjö förlorade.