torsdag 28 november 2013

Illusionen av tid avslöjad i bärnsten

För några inlägg sedan skrev jag, på ett ganska opedagogiskt och grundläggande vis, om hur tiden bara är en illusion. Det här är nog allmänt känt för de flesta, även om gemene man trots det går runt och tar till sig begreppet tid av praktiska och bekväma skäl. 

Kortfattat gick min teori ut på att tiden, som vi ser på den, inte finns. Vi lever inte på en tidslinje som tickar fram, utan allt står egentligen still. Med detta i åtanke lever vi i princip på exakt samma punkt där Gustav Vasa dog eller där våra framtida barn ska födas. Men så är det ju egentligen inte heller. Det som sker är ju fysiska och kemiska processer (ständiga rörelser i våra minsta byggstenar). Ibland sker också saker som bevisar att det är det enda som sker i vår verklighet.
Bärnsten
Alla har vi sett filmen Jurassic Park. Där får man en överskådlig förklaring hur insekter och annat småkryp kunde fastna i kåda från träden under tiden då dinosaurierna levde. Dessa insikter bevaras sedan i kådan som sedermera förvandlas till bärnsten. När människorna flera hundra miljoner år senare hittar bärnstenen så är insekterna fortfarande helt oförändrade. Många skulle säkert använda uttrycket "som om tiden hade stått still". Det är just vad den har gjort också. Bärnstenen har förhindrat de kemiska processerna och kvar har bara återstått den dimension jag började med att beskriva, i vilken vi alla lever i exakt samma ögonblick. Så genom den här bärnstenen krossar man den kanske största illusionen människan utsatts för; tid.För övrigt gott folk. Nu finns det en trailer för vår sketchserie/julkalender Tomten fryser fast igen, på Youtube. Kolla in den. Premiär den 1 december.