måndag 14 oktober 2013

Höstfrågor

Författarkollegan Astrid har svarat på några "höstfrågor" i ett blogginlägg. Hon avslutar inlägget med att påpeka att vem som helst får känna sig taggad att föra frågorna vidare till sin blogg. Det är vad jag ska göra nu. Jag ska besvara samma frågor fast ur mitt perspektiv, naturligtvis.

Vad är det bästa med hösten?

Mörkret faktiskt. Det gör lägenheten mysigare, gemenskapen värdefullare och det lilla ljus som existerar så mycket varmare. Men när man inte undkommer mörkret så gör det ändå en nytta i syfte att ge människan perspektiv. Ljus växer ju nämligen ur mörker. Utan det skulle vi inte känna samma iver och glädje när våren står för dörren och knopparna brister, en efter en.

Vilken bok påminner dig om att skolan börjar igen?

För mig kommer Jan Guillous bok Ondskan alltid vara förknippad med skolstart. Inte för att jag anser att skolan är förknippad med ondska och pennalism, men sedan jag för första gången läste den (hösten 2003) så har den satt en mörk och allvarlig prägel som, varje gång jag påminns om romanen, får mig att se de gula höstlöven och de tunga regnmolnen framför mig.

Hitta en bok i din bokhylla som har något höstrelaterat på omslaget.

Inte direkt någon fråga. Dessutom har jag ingen bokhylla. Men kanske har jag en bok någonstans bland allt bråte i lägenheten. Jag ska leta runt lite...
Nu är jag tillbaka. Den bland de böcker jag har som har det höstigaste omslaget måste utan tvekan vara Det fördolda av Hjorth Rosenfeldt. Jag är inte säker på om det är höst på bilden men den orangea tonen gör mig definitivt påmind om det.Vilken är din favoritskräckbok?

Jag har inte läst så många skräckböcker, men bland de jag har läst är nog Lars Kepplers Hypnotisören en given favorit. Den var åtminstone en ordentlig nagelbitare och ett utmärkt val av julklapp från min storasyster. Men kanske säger det här mer om mig som bokläsare än vad det säger om själva boken.

Favorithalloweenfilm?

Jag har inte sett några halloweenfilmer överhuvudtaget. Så tråkig är jag.

Vilket boksläpp under hösten ser du mest fram emot?

Just nu har jag ingen bok alls som jag ser fram emot. Jag håller fortfarande på att etablera mitt ganska nyvunna litteraturintresse och är därmed fullt upptagen med att läsa de klassiker som redan finns på marknaden. Just nu är jag, genom viss tvång från min utbildning, på gång att ta mig igenom Miguel Servantes Don Quijote. Jag gör det dock med nöje för boken är både väldigt underhållande och rolig. Jag ser plötsligt varifrån mycket av stilen i Hundraåringen... som jag från början trodde var någonting nytt, kommer.

Vilken filmpremiär?
Som mest ser jag fram emot The Hobbit: The Desolation of Smaug. Nu i dagarna går också filmen Gravity upp på bioduken vilken jag bara hört positiva kommentarer kring. Så i väntan på den stora fortsättningen för Bilbos äventyr ska jag med nöje ta del av det mardrömslika rymdäventyret.

Tre böcker som du ska försöka hinna läsa i höst?
Delad identitet av Astrid Ahlberg (står på tur)
Corielle av Caroline Ahlberg
Mellan rött och svart av Jan Guillou

Avslutningsvis gör jag precis som min författarkollega; jag släpper frågorna fritt för vem som helst att svara på. Hoppas att ni har fått ut något av mina svar och att ni får en bra höst i övrigt, vilka ni än är. Själv ska jag dyka ner i Catullus värld för en stund, hitta hans form och rannsaka innehållet.