torsdag 5 september 2013

Gamla band

Under min sena tonårsperiod och tidiga barndom höll jag mycket på med kasettbandsinspelning. Både traditionellt kopierande från cd-skivor/radio och röstinspelning från inbyggda mikrofoner på bandspelarna. Jag arrangerade egna radioprogram där jag ringde upp människor (ibland busringde), spelade musik och sjöng. Ibland gick jag till och med ut med bandspelaren på stan och intervjuade folk, vilket inte gick särskilt bra. Men framför allt gillade jag att spela in släktingar. De gånger jag hälsade på farmor och farfar satt jag för det mesta i deras kök och pratade om allt mellan himmel och jord samtidigt som jag i smyg hade en bandinspelning på radion som stod i köket. 

Alla dessa band har legat orörda i flera år, men under den senaste veckan har jag fått möjlighet att lyssna på alla dessa inspelningar igen. Det är både roligt och jobbigt. Jobbigt att höra vilken självbild man hade på den tiden, men givetvis också roligt på det nostalgiska planet. Det underliga är att jag verkade smartare som fjortonåring än som tolvåring. Förklaringen torde vara att man som nypubertal (nytt ord?) plötsligt tror sig vara vuxen och fullärd - det är åtminstone den känslan jag minns att jag hade. I själva verket har man ju precis öppnat vuxenboken som ska fyllas i under livet. Man har hoppat från bardomens kravlösa hage in på osäker mark. Det är väl också därför alla tonåringar aldrig får något seriöst bemötande. De beter sig som om de vore trygga och orädda på den osäkra marken när deras bräcklighet snarare lyser igenom.

Nåja. Nu har bloggen åter fått nya lyft. Utdragsfilken har komprimerats och är inte lika rörig och boksidorna har kategoriserats (delats upp på för olika områden). Det är designmässigt och funktionsmässigt oklanderligt. Perfekt, med andra ord. Och allt det här, åter, tack vare webbdesignprofessorn Caroline Ahlberg. Så småningom kommer jag också fylla ut de olika sidorna med bilder, filmklipp och utdrag. Ha tålamod!