fredag 20 september 2013

Att döma någon utefter framgång.

Att nå framgång och kändisskap är inte alltid frivilligt. Men får man inte lätt den bilden? Att de vi läser om i tidningar eller ser på tv, och som inte allt för sällan får motta flera skopor skit om dagen har gjort ett medvetet val? De har tänk att; nu ska jag bli känd med de här åsikterna, jag ska ut röra om i samhällssmeten med min kontroversiella spade och skapa både glädje och hat. 

Freud slog hårt med både teorier och vetenskaplig fakta. Hans teorier har i många sammanhang blivit ordentligt utskällda, nonsensförklarade och förlöjligade. Men tänk om det inte var det han ville bli känd på? Tänk om hans teorier bara var tänkt för en liten grupp människor? Kanske bara de som stod honom närmast. Nu är han en stor ikon både positivt och negativt. Allt han har sagt förutsätter vi att han stod för till hundra procent; det var helt enkelt Freud. Skulle man tänka likadant om man läste en rapport från en vanlig student på ett universitet? Nej där skulle man förmodligen bara döma det vetenskapliga.

Utskällda kändisar... Skulle de dömas lika hårt om de vore mer som oss? Folket!

Jag räknar inte med att nå ut särskilt långt med Lava Lady. Jag är glad om mina närmaste får ta del av det, eller högst femtio utvalda personer. Låt säga att jag skulle ge ut den i femtio exemplar och att den mot all förmodan skulle få otroligt bra respons. Publiken skulle kräva att den trycktes upp i tusentals exemplar och vips hamnar den som etta på bestseller-listan. Hur bra boken än är skulle den ändå få otroligt mycket skäll för faktafel, trovärdighetsbrist, brutalitet och i vissa fall motbjudan. Jag som författare skulle börja ifrågasättas; är han rasist? Är han sadist? Vad har han egentligen för kvinnosyn? Många skulle helt enkelt inte tycka att jag förtjänade framgången och känddisskapet med den här "skräplitteraturen". Om de i stället läste Lava Lady som den är nu, okänd, oetablerad - till och med otryckt. Jag tror att de då skulle döma den för exakt vad den är utan att lägga någon större vikt vid mig som författare.

Med detta som bakgrund drar jag slutsatsen; det kanske inte alltid är så fördelaktigt att vara etablerad författare. Ens verk kanske döms med ärligare och renare ögon om författaren är anonym och "i skuggorna". Men det beror helt på målet med ens skrivande. Vill man att boken ska få rättvisa eller vill man bara synas och bli känd.